Nomineringen för år 2018 är stängd, här nedan presenteras de nominerade med bild och motivering allt eftersom de offentliggörs.

Längst ner finns en bild med information om kategorier samt de ledord jurygruppen bedömer kandidaterna utifrån.

Nu är det avgjort! Nedan presenteras vinnarna.

Årets företagare

Rondellen Maskin
(vinnare)

Resan började med en liten skylift hemma i Hajom. Idag är de en heltäckande partner till den som vill hyra eller köpa entreprenadmaskiner, tillbehör och släp. Utökning av sortiment och etablering på nya orter sker samtidigt som både omsättning och antal sysselsatta ständigt slår nya rekord.
Det härliga gänget som bara växer och växer leds av en glad och engagerad duo. Att företagare per definition är problemlösare är dessa båda grabbar verkligen lysande exempel på.
Visionen är att skapa ett effektivt bygg- och anläggningssverige. Vi är stolta över att lösningen kommer från Mark.
Goda förebilder och stora föredömen. Nominerade i kategorin Årets Företagare; Samuel Lundberg och Urban Lundström (Rondellen Maskin)

Mat i Mark - Ica Kvantum

”Här står matglädjen och den goda måltiden alltid i centrum”. En stor arbetsgivare som ger många unga en smakstart på arbetslivet. Med ett utsökt och brett utbud är man idag hela Marks matbutik.
Cateringverksamheten med delikatessbrickorna som flaggskepp har blivit omåttligt populära, liksom de färdigpackade matkassarna med veckans middagar som levereras på löpande band.
Förutom att leverera matglädje bidrar man också med ett stort samhällsansvar genom att sponsra en mängd föreningar runt om i Mark.
Goda förebilder och stora föredömen. Nominerade i kategorin Årets Företagare; Martin Ivarsson och Mikael Ivarsson (Mat i Mark – Ica Kvantum)

Codat Husbilar

Sveriges äldsta och mest erfarna företag med inriktning på husbilar ligger i Mark, närmare bestämt i Fritsla. Där har man sålt husbilar sedan 1978. Företaget drivs framåt med ”Girlpower” och ägs och drivs idag av 3 kvinnor, alla mer eller mindre uppvuxna i husbilsvärlden.
Med ett fantastiskt sortiment och sin centrala placering så når man idag kunder över hela landet. Många är de kunder som inte bara köpt en husbil utan fortsatt att handla i Fritsla när de varit dags att byta. Detta har gett dem en stabil kundkrets och ett mycket gott rykte bland husbilsköpare.
Goda förebilder och stora föredömen. Nominerade i kategorin Årets Företagare; Anette Sjöstrand, Cathrin Lind och Susann Eliasson (Codat Husbilar)

Årets kulturpris

Marbo Moves
(vinnare)

”Cutest shit ever. In tears” twittrade artisten Zara Larsson efter att ha sett Marbo Moves framförande av hennes låt Ain´t my fault. Det är ett exempel på det avtryck som den unga dansgruppen, med blott 12-åriga sångerskan Saga Ludvigsson i spetsen, gör. Inte bara i Mark utan också runt om i Sverige. Dans och sång förenas i ett unikt koncept skapat av eldsjälen Linda Forsberg och backas upp av ett flertal ideella krafter som ledare och föräldrar. Marbo Moves har synts i många lokala sammanhang och även intagit scenerna på stora arenor i Göteborg där de uppträtt inför tiotusentals människor. Tack vare hårt arbete och en lysande talang har gruppen nu nått ända till audition för TV-programmet med just namnet Talang. Dit har Saga Ludvigsson handplockats av en talangscout och snart får hon och resten av Marbo Moves sannolikt chansen att charma hela Sveriges TV-publik med något utöver det vanliga. Marbo Moves sätter Mark på kartan i kultursverige och vi har säkert bara sett början av deras resa.

Sätila Bygdegårdsförening

En levade landsbygd innehåller kultur. Det har Sätila Bygdegårdsförening insett och lagt ned själ och hjärta i att skapa. De håller kulturen på orten vid liv genom filmer, teater, musikaler, föreläsningar och inte minst genom sitt engagemang i Mark Pride. Sätila sticker ut med bredden av kulturinslag och allt görs av ideella krafter. Föreningen vågar anta utmaningen att sprida kulturen ut till landsbygden där den nu blomstrar och har betydelse för många.

Mirette McGauran

Hon kämpar för alla människors lika värde, för HBTQ-personers rättigheter och för att ingen ska behöva lämna Mark av rädsla för att inte kunna vara sig själva. Mirette McGauran har som grundare till den lokala gruppen HBTQ+ Mark varit delaktig i kommunens första Pridevecka. Med sin kunskap på området har hon varit med och format programmet som har innehållit föreläsningar, musikinslag, film och andra kulturella träffar. Arbetet har gett resultat och utmynnat i att verksamheten genom denna satsning nu kan titulera sig RFSL Sjuhärad Mark. Något som innebär ett bredare forum att synas i. Under Prideveckan knöts också kontakter med Ung i Mark och Studieförbundet Vuxenskolan vilket resulterat i löpande träffar kring HBTQ för ungdomar och vuxna i kommunen. Det är ett bra exempel på att kultur kan användas som bildning och genom Prideveckan har det blivit tydligt vad HBTQ är. Mirette McGauran har öppnat dörren till en verksamhet som borde vara en självklarhet i varje kommun.

Årets restaurang

Skrädderiet
(vinnare)

Lokalproducerat sortiment med skarp blick för råvarorna. En social träffpunkt mitt i Kinna där man alltid möts av ett leende i dörren. Skön och mysig atmosfär med en hemtrevlig känsla. Detta stället bidrar med ett härligt lokalt engagemang för bygdens kultur- och uteliv för alla åldrar.

Spinnaren

Traditionell mat med hållbarhet i tanken i kombination med en stor finess. Förläggaregårdens charm ger en gemytlig och hemtrevlig miljö där ägarnas personliga engagemang lyser skarpt igenom. En plats som sätter Rydal på kartan.

Två Skyttlar

En hög aktivitetsnivå råder ständigt på denna destination. Med diverse olika hälsosatsningar och event, inspirerar stället till välmående och harmoni. God mat, personlig service och vidmakthållande av såväl nya som gamla traditioner gör att detta stället håller högsta kvalité.

Årets idrottspris

Marbo Basket F02
(vinnare)

När bara fyra minuter återstod av matchen hade motståndarna i Norrköping guldet i sin hand. Men Marbo Baskets flickor födda -02 ville annorlunda. Genom en dramatisk vändning i finalen försvarade Marbo sitt SM-guld från i fjol. Men laget är inte bara bäst i Sverige. Genom att ta hem Scania Cup försvarade laget också sin titel som bäst i Norden. Spelglädjen och den starka sammanhållningen är förklaringen till lagets stora framgångar, enligt Marbotjejerna själva. Det är ingen tvekan om att receptet fungerar.

Elin Kumlin

När solen gassade som mest var det Elin Kumlin som visade störst kyla. Precis som i tidigare omgångar tog Kinnatjejen tag i taktpinnen direkt i finalen. Hon släppte den aldrig i från sig. Med sina välriktade utslag och stabila puttande säkrade 20-åringen ett juniorSM-guld i matchspel. Som ett led i målet att bli proffs tar nu en av Sveriges mest talangfulla golfare steget över atlanten för collegespel i USA. Elin Kumlin har alla möjligheter att lyckas.

Isak Jansson

Isak Jansson är något så ovanligt som en Markbo som har tagit plats i ett svenskt fotbollslandslag. Efter genombrottet i Skene IF haglade det in erbjudanden från både svenska och utländska storklubbar – men mittfältslöftet valde att stanna och gå klart högstadiet i Mark. Han började säsongen 2018 som nyckelspelare i Skenes division 3-lag men tog sedan steget till elitlaget Kalmar FF. Framtiden ser ljus ut för kommunens stora fotbollstalang.

Årets butik

Trendhuset i Torestorp
(vinnare)

Ända sedan starten har man tänkt utanför boxen och blandat olika verksamheter under samma tak. Eva-Marie och Boris Wallvingskog har utvecklat butiken från att ägna sig åt måleri, tapeter och gardiner till att nu också innefatta café med hembakat, inredningsbutik, blomsterhandel med egentillverkat kylrum som levererar blommor året runt för livets alla skeden, kursanordnare i både tapetsering och blom- och kransbinderier, samt driver en egen webshop. Dessutom tar de sig tid att anordna kundkvällar med erbjudanden och teman. Mer engagerade och mer lokala förmågor får man leta efter; uppvuxna, fortfarande boende i och självklart också företagsdrivande i sitt älskade Torestorp.

Nominerad i kategorin Årets Butik: Trendhuset i Torestorp

Hemköp i Kinna

Undan för undan har man lyckats utveckla sitt butikskoncept till att passa det centrumläge man faktiskt har, och skapa en lättillgänglig butik med ett fantastiskt sortiment. Butiken har inte bara en riktig chark, ett eget bageri, en gedigen catering- och avhämtningsverksamhet med bland annat över 200 lunchgäster till sin varmlunchbuffé utan är också mycket aktiva med leverera bra kunderbjudanden i sin kundklubb. Hemköp har blivit den naturliga träffpunkten mitt i Kinna och bidrar i allra högsta grad till ett levande centrum.

Nominerad i kategorin Årets Butik: Hemköp

Berndtsons AudioVideo i Kinna

”Butiker kommer och går men Berndtssons i Kinna består”. Till Berndtsons, mitt i Kinna Centrum har man kunnat gå för att få professionell hjälp med allt inom hemelektronik och foto ända sedan 1931. De har följt med i utvecklingen och överlevt alla de turer och stormar som hemelektronikbranschen varit med om. Genom RUT-avdraget har verksamheten nu också vidgats mot service och installation av IT-produkter. Fler och fler är de kunder som nu vänder sig till Berndtssons och får uppleva infriande av löftet: ”allt vi säljer kan vi också installera!”

Nominerad i kategorin Årets Butik: Berndtsons AudiVideo i Kinna

Årets uppstickare

Terner Bil & Fritid AB
(vinnare)

Tobias & Magnus Terner har sedan starten 2013 arbetat upp ett välrenommerat företag inom bil & fritids segmentet som idag omsätter 30 milj. Företaget ledstjärna är att kunder skall få den service som man förväntar sig.
Med bakgrund av detta nomineras Terner Bil & Fritid AB till priset ”årets uppstickare”.

Ditt Bageri

Cia Axelsson och hennes gäng har skapat en varm, hemtrevlig och genuin samlingsplats för markbor i Kinna. Företaget har på kort tid etablerat sig på en tuff Cafémarknad genom nytänkande med inspiration och finess.
Med bakgrund av detta nomineras Ditt Bageri till priset ”årets uppstickare”.

Elmelids Färg & Tapet Center AB

Andreas & Madeleine Elmelid har öppnat en ny butik för Färg och Tapet i Örby. Företaget nomineras genom sin vilja som unga företagare våga satsa på ny etablering med butik med ett brett utbud.
Med bakgrund av detta nomineras Elmelids Färg & Tapetcenter AB till priset ”årets uppstickare”.

Årets soloföretagare

Lina Krokström
Kaleido Reklambyrå AB
(vinnare)

Med kunden i fokus, säker känsla och med sitt fantastiska sätt driver denna genuina människa en väletablerad och mycket omtyckt reklambyrå i Kinna. Denna person ger alltid ALLT, inte sällan långt in på nätterna för att alltid få ut absolut bästa kvalité OAVSETT hur nära deadline man må vara. Som fantastisk på sitt hantverk (dvs allt från programvaror, webblösningar till papperskvalitéer) och som glädjespridare och därtill ytterst skicklig på att skapa bra resultat, åstadkommer hon mästerverk. Hennes stora hjärta för bygden och hennes insatser för den samma är välkända.

Johan Persson
Torestorp Bil

Johan Persson från Torestorp Bil är en problemlösare av rang. Efter utbildning i fordonsprogrammet och anställning på tex Kinna bil ville Johan bli egen företagare med en stark tro på det lokala. Johan erbjuder nu i sin verkstad reparationer, däck och däckhotell, rekond, bilförsäljning mm. Med kreativitet och nytänkande, vill han erbjuda smidiga lösningar på bilproblemen, inte minst logistik när kunderna har svårt att ta sig till och från verkstaden.

Marita Jönsson
Maritas Lugna Vrå

Marita är massören som gör allt och lite till för att kunderna ska kunna ta till vara på stunden och slappna av från vardagens stress. I en avkopplande, smakfullt inredd lokal och med stor omtanke sprider hon lugn och ro i varje kropp & själ.