Här kan du läsa om de företag och personer som var nominerade i respektive kategori vid 2015 års Markshow.

Årets företagare

Franzéns Textil i Kinna AB – Tommy Franzén (vinnare)

En Kinnapâjk som föddes i textilier. Han började efter avslutade studier på pappa Keiths företag Franzéns i Kinna. När bolaget såldes provade Tommy på att jobba som anställd under en period, men insåg snabbt att han var en företagare. 2000 startade han därför Franzéns Textil i Kinna AB. I mördande konkurrens har denna tävlingsmänniska lyckats skapa ett mycket lönsamt bolag med god tillväxt. De redan djupt rotade Mark-rötterna har ytterligare förstärkts genom storsatsning på en nybyggd fastighet centralt i Mark. Tommys engagemang och driv kommer också fler till del genom hans engagemang i UF-företag och inom föreningslivet. Att Tommy fick med hela sin personalstyrka på Öresjön Runt får ses som en bedrift i sig. Ett gott föredöme och en stor förebild för andra företagare!

Berghems Mekaniska AB – Björn, Lars och Morgan Olsson

Denna trio driver ett företag som är innovativt, utvecklande, idérikt, problemlösande och ligger i framkant inom den tekniska utvecklingen. Företaget har funnits i 60 år och utvecklats till att i dag vara en mycket viktig och strategisk samarbetspartner till företag i olika branscher i bygden. Dessa företagare är dessutom aktiva i samverkan med Marks gymnasieskola genom UF och Teknikcollege. De skapar tillväxt för egen del, vilket även bidrar till ökad tillväxt för andra bolag - det här är riktiga lagspelare! Goda föredömen och stora förebilder för andra företagare!

Lindelöfs Glas & Metall AB – Thomas, Niklas och Fredrik Lindelöf

”Lindelöfarna” driver ett familjeägt företag som verkar i en traditionell bransch och som varit aktivt att hitta nya kunder och kompletterande produktgrupper. De har utvecklat företaget från att vara ett traditionellt glasmästeri till att ta stora entreprenader på byggen såsom Borås Djurpark, Borås Sjukhus och McDonaldsrestauranger. Det här är företagare som bygger långvariga relationer med sina kunder och till grund för detta ligger ett hårt arbete och gedigna kunskaper. Företaget har en stark tillväxt med god lönsamhet. Efter att ha funnits på sin hemort Fritsla etablerade sig företaget för ett par år sedan i Kinna och i år firar de sitt 40-årsjubileum. Goda föredömen och stora förebilder för andra företagare!

Årets kulturpris

Per- Anders Wadman (vinnare)

Per-Anders startade 2012 tillsammans med några andra Marks filmstudio som visar kvalitetsfilmer från olika länder och kulturer. Det är filmer som sällan eller aldrig visas på de vanliga biograferna. Ett av Filmstudions projekt är en dokumentärfilmfestival och ett arrangemang som lockar ungdomar att se kvalitetsfilm. Per-Anders inspirerar med sitt vänliga och lyssnande sätt och jobbar för mer filmkultur i Mark.

Marie Selenius

Marie är mångsidig. Hon målar tavlor och skriver böcker. Under året har hon ställt ut sin konst under konsthantverksrundan. Marie har också under året gett ut barnboken Stina och Låtsas-Börje. Är hon vår nästa Markkonstnär ut i världen?

Anna Molinder

Anna driver Kinna bokhandel. Anna arbetar mycket målmedvetet och systematiskt med att göra bokhandeln populär och tillgänglig. Satsningen på barn är mycket viktig för det framtida läsandet och det har Anna förstått. Med en känsla för butik och böcker har Anna skapat en skön känsla i sin bokhandel.

Årets restaurang

Gästhuset (vinnare)

En trivsam plats att mötas på för att äta en bit mat av hög kvalitet. Med ett bra salladsbord, en genomtänkt meny och mat som alltid presenteras på ett spännande sätt på tallriken lockar de många gäster att komma tillbaka gång efter gång.

Rårörda Lingon

En restaurang där det alltid är fullt på luncherna och kö på utsidan. Maten lagas och serveras med mycket kärlek och lingon. Här får du alltid rejält tilltagna portioner av husmanskost - som är så gott.

Marks Golfrestaurang

Som nya ägare kom de in och lyfte restaurangen till en fin mötesplats för hungriga golfare och övriga gäster. Med en stor portion av kunnande och engagemang får gästerna ett fint mottagande och god mat i en trivsam miljö.

Årets idrottspris

Frank Alm (vinnare)

I många år Mark-basketens starke man, från ungdomsnivå ända upp till seniordamernas elitserielag. Alltid fylld av spännande åsikter – och aldrig rädd för att offentliggöra dem.

Josefin Johansson

En allroundbegåvning av ovanligt slag. Berghemstjejen har spelat i landslaget i två idrotter: fotboll och ishockey. Hon är redan ordinarie i IFK Örbys division 1-lag.

Martin Magnevill

Kinna-killen blev svensk mästare så det syntes och hördes. Han ingick som en betydelsefull länk i Göteborgs segrande lag i rullstolsinnebandyns tv-sända SM-final mot Eskilstuna.

Årets uppstickare

Kronogården Björketorp (vinnare)

Genom att förena modernt lantbruk och försäljning av livsmedel såsom färsk mjölk direkt till konsument, verkar Josephine och Niels Coevert genom att bidra med närproducerat och modern syn på lantbruk. De bidrar även med turismverksamhet till kommunen genom sin stuga för uthyrning.

Sandqvist byggteknik

Daniel har trots sin unga ålder lyckats att på endast tre slitsamma år arbeta upp ett stabilt företag som expanderar i rasande fart. Daniel är mycket duktig som arbetsledare med hjärtat på rätta stället som tar väl hand om både sina kunder och anställda.

Marks Golfrestaurang

Nicklas och Emelie har lyckats köra igång sin verksamhet med direkt lyckat resultat. De tar väl hand om sina kunder och erbjuder hög kvalité på både Dagens husmanskost, så som större kvällsbokningar!

Årets turist- & besöksnäringsföretag

Kvarnen i Hyssna (vinnare)

Ett företag som hela tiden produktutvecklat sin verksamhet, vågat satsa och samtidigt väl värnat om den speciella miljö de befinner sig i. De är duktiga på att synas, de har en sund plånbok och investerar årligen i sitt företag för att bli ännu bättre på allt de redan är bra på. De lockar besökare från både när och fjärran.

Sju Sjöar

Vid vägens ände ligger detta magiska ställe som får alla att känna sig välkomna. Gäster från när och fjärran kommer och både njuter och utvecklas. Bada badtunna, fiska eller bara gå och ströva i den fantastiska naturen? Valet är ditt. Och har du varit där en gång vill du tillbaka …

Blommigt & Prickigt

Att ta över ett övergett gammalt snickeri, som dessutom ligger utmed en hårt trafikerad raksträcka där ”alla drar på”; ja, det får väl ses som en alldeles speciell utmaning. Idag sjuder det av aktiviteter och besökare. Oavsett om du vill kika på inredning, äta lunch eller njuta av en fika med hembakt bröd är du välkommen. Och under sommaråret kan du köpa en blomma på vägen hem …

Årets Miljöpris

Kvarnen i Hyssna (vinnare)

Kvarnen i Hyssna nomineras till årets miljöpris 2015 för att ett hållbarhetsperspektiv genomsyrar hela deras verksamhet. De har tre tungt vägande miljöcertifieringar Svanen, EU Ecolabel och KRAV. Kvarnen i Hyssna ser att deras aktiva miljöarbete är ett kvalitetsbegrepp som stärker deras konkurrenskraft på marknaden. Deras miljöarbete visar att hållbarhetsperspektivet gör dem mer lönsamma.

Mark Kraftvärme

Mark Kraftvärme AB nomineras till årets miljörpis 2015 för att fjärrvärmekraftverket, som är märkt Bra Miljöval, sparar 14 000 kubikmeter olja varje år och på så sätt minskar användandet av fossila bränslen drastiskt. Mark Kraftvärme AB ger många familjer möjlighet att värma upp sitt hem på ett hållbart sätt, i princip helt utan fossila bränslen.

artklart

artklart nomineras till årets miljöpris 2015 för att företaget skapar och formger miljöer och produkter med ett konstnärligt uttryck där återanvänt trä står i fokus och förenas med olika naturmaterial. Återbruk är ständigt återkommande. Det som många ser som förbrukat är en potential hos artklart. Att skapa bra och hållbart är en självklarhet, en del i företagets filosofi.

Gesällbrev & Mästarbrev 2015

Sist men inte minst...
Årets överraskning