Här kan du läsa om de företag och personer som var nominerade – och vann – i respektive kategori vid 2014 års Markshow.

2014 var första året priser delades ut.

Årets Överraskning

Hamburgerbaren Mandys i Skene (vinnare)

Att fixa till den gamla stendöda, tråkiga stationskiosken i Skene till att bli en trevlig hamburgerbar i 50-talsstil med fantastiskt god mat ett lyft för hela kommunen.

Frölich Grill i Skene

Ska det bli Frölich Grill som redan 2014 har börjat ta emot betalkort…? Företaget har ju funnits sedan 40-talet…

Henry Sandahl (Markbygdspartiet)

Politikern som är emot det mesta och uttryckte sig i förra veckans Markblad: ”behöver inte ha någon politisk verksamhet över huvud taget” då undrar vi följande Vad ska du i så fall syssla med Henry? Är du här i kväll? Du har väl betalt biljetten själv?

Årets kulturpris

Hans-Åke Månsson, ledare för Kinna Gospelkör (vinnare)

För sitt mångåriga kör-engagemang, för sin förmåga att entusiasmera som körledare och med sin musikaliska talang. Han är en eldsjäl som sprider stor glädje och som fått människor att vallfärda till kyrkan. Genom sitt kunnande och sitt eget artisteri såväl i Sverige som utomlands har han också fått stjärnor att hitta till Mark.

Ellen Tafferner - Konstnär

För sitt moderna, originella och spännande uttryck som förenas med en miljötanke, vilket känns helt rätt i tiden. Genom att ägna sig åt tekniker och arbeten som traditionellt anses som manliga, så visar hon också att konsten är gränslös – och helt oberoende av kön.

Kulturhuset i Skene

Det har blivit en symbol för att det lönar sig att arbeta hårt för det man tror på. Namnbytet visar att man går från att vara Skenebornas hus till att vara alla Markbors hus. På ett tydligt sätt har den mångfald av aktiviteter som bedrivs i huset synliggjorts och välkomnat alla. Det är satsning för det goda livet!

Årets restaurang

Restaurang Framnäs i Kinna (vinnare)

De har gått ifrån ”bara” lunchmat till stjärnmat och har bevisat att med bara bra mat så går allt! Den radikala förändringen, som kanske många inte trodde var möjlig, och inte minst en stor salladsbuffé.

Restaurang Gästhuset i Kinna

En restaurang att lita på. Med kolgrillat och Medelhavskänsla har de länge levererat en jämn och hög kvalitet. Presentabel restaurang för såväl lunch- som kvällsbjudningar.

Restaurang Båthuset i Sätila

En knutpunkt. Restaurangen har inte bara bra mat – med ett brett koncept spelar restaurangen en viktig roll på orten.

Årets idrottspris

Elin Ljunggren (vinnare)

Har gjort en snabbkarriär och redan blivit utsedd till Årets rookie i Svenska Basketligan. Hon är nu en dominerande poängplockerska både i Mark Basket och i ungdomslandslaget.

Andreas Linusson

Kinna MK-föraren är Super-endurons jättetalang som redan nått framgång internationellt. Om detta vittnar inte minst silverplatsen i årets junior-VM.

August Krokström

Pappa Magnus tillhörde länge den svenska bilsporteliten. Kinna-sonen följer i faderns lyckosamma hjulspår med sin Volvo. Utan stoppsladdar vann han årets SSK-serie i racing.

Årets Miljöpris

Lydde Gård i Kinna (vinnare)

För att helhjärtat gått in för hållbarhetstänk när det gäller allt från starten av renoveringen till den fortsatta satsningen på boende och konferens. Som exempel kan nämnas satsning på solvärme och solel som dessutom driver deras elbil, insamling av regnvatten till toaletter, perma-kulturodling och återbruk av byggnadsmaterial.

Gunnagård i Ubbhult

För att under lång tid bedrivit ekologiskt jordbruk och med stor entusiasm gått in för att produktionen på gården ska vara hållbar. På gården finns kravmärkt djurhållning, grönsaksodling och en gårdsbutik där bland annat egenförädlade varor säljs.

Ekelund Linneväveriet i Horred

För att ha varit tidigt ute med hållbarhetstänk i en förorenande bransch. Under lång tid har man inte bara sett till att fabriken ger så lite utsläpp som möjligt utan man har också jobbat med att råvarorna ska komma från hållbara leverantörer. Numera är den absolut största delen av bomullen ekologiskt odlad.

Årets uppstickare

Johanna Alvarsson, Exercise Gym och Fitness (vinnare)

Under en relativt kort tid har hon startat, byggt upp och utvecklat en träningsanläggning med vinnande koncept för ”vanliga” människor. Ett företag med positiv anda samt ett team med ödmjuka, lyhörda och kompetenta passledare.

Cecilia Svensson, Smultronstället

Med sitt stora engagemang smyckar hon centrum av Kinna varje dag. Hon skapar en inspirerande miljö och man möts alltid av hög servicegrad och ett leende.

Samuel Lundberg, Rondellen Maskin AB

Företaget utökade sin maskinpark till att inte bara innehålla entreprenadmaskiner utan nu även ubåten Isabell. Frågan är om de nyligen hyrde ut henne i Stockholms skärgård, för företaget hyr ut maskiner över hela Sverige.

Årets turist- & besöksnäringsföretag

Två Skyttlar i Örby (vinnare)

En plats för möten där skogen, ängarna och sjön finns alldeles inpå husknuten. En plats där man fort släpper vardagens stress och helt kan ägna sig åt dagens ämne. Företaget har ett starkt miljötänk och verkar efter kretsloppsprincipen. Detta genomsyrar hela verksamheten. Det här är kommunens största konferensanläggning som anordnar allt från konferenser till fest och bröllop – det är en plats där framtid formas.

Skroten - Textil & metallskrot i Kinna

De är kända runt om i landet och många vallfärdar till Tygriket för att handla i denna omtalade klutabod. Här kan du gör ett riktigt fynd och alltid mycket prisvärt kan du shoppa tyger i alla de färger och mönster eller så köper du färdigsydda gardiner eller lakan. Företagets namn har blivit ett begrepp.

ISA af Lygnern i Sätila

Dess föregångare byggdes 1889 och gjorde att bygden runt sjön blomstrade upp. Den fraktade både passagerare och varor från kusten och in mot landet ända fram till år 1924. På 2000-talet har ideella krafter på orten sett till att en ny båt byggdes. Den ser ut precis som den gamla fraktbåten men den nya blev en båt med avancerad tekniskt utrustning och den drivs helt med el. Under maj till september kör den mycket populära turer, både allmänna och chartrade turer där man kan avnjuta både god mat och en fantastisk utsikt över Lygnern och dess omgivningar.